21 september 2008

2008-08 Vakantie Schotland - 16 augustus

Vanmorgen bijtijds met z'n viertjes ontbeten en daarna met de bus naar het centrum. Het weer ziet er goed uit, niet echt zonnig, licht bewolkt maar wel droog. Er is veel aan straattheater te zien in het centrum, teveel om op te noemen maar wel leuk. Het is dan wel druk maar gezellig druk. We maken een wandeling over de beroemde Royal Mile, in het verslag van 15 augustus over Edinburgh valt hier meer over te lezen. We komen op de Royal Mile in een pand terecht wat aan de buitenkant klein lijkt maar er achter is een winkel met daarbij een museum over het maken van de schotse tartan met zijn ruitjesstof. De moeite waard om rond te kijken. In de middag kopen we een kaartje voor een city sihtseeing, hop-of-en hop-on, het kaartje is 24u geldig. Aan het eind van de middag gaan we richting B&B, drinken hier een kopje thee en 's avonds eten we een hapje in een restaurant vlakbij het B&B. In de loop van de avond nemen we de bus weer en gaan richting het kasteel voor de taptoe. Het is hier echt op een perfecte manier geregeld, er is 1 kant van de straat voor het publiek wat de eerste voorstelling heeft gezien en de andere kant is voor het wachtende publiek voor de 2e voorstelling. Er staan hekken, lange rijen maar iedereen staat geduldig in de rij te wachten en binnen no-time loopt iedereen na een seintje de esplanada voor het kasteel op en zit iedereen op zijn plaats. Wij zitten in het midden aan de zijkant, op de 1e rij, wel achter een soort hek maar desondanks kunnen we het goed zien. Het is een spectaculair gezicht als de massed pipe bands opkomen. Overal staan ook nog geluidsversterkers dus het is ook goed te zien. Er worden ook een soort lasershows vertoont wat een apart effect geeft op het kasteel. Aan het eind van deze show krijgen we nog een fraai en spetterend vuurwerk te zien boven het kasteel. De show duurt alles bij elkaar een goede 2 uur en het is zeer de moeite waard geweest. Ondanks het vele publiek verloopt alles rustig en is het terrein zo weer leeg. Rond 01.15 zijn we weer bij ons B&B.

De opkomst van de Massed Pipebands


Een band uit HongKong met een speciale traditionale dans

De finale met vuurwerk
De Traditionel Bands die vanuit de esplanada opkomen
Hieronder zie je optreden van een band uit Nieuw-Zeeland, eigenlijk moet je dit op film terug zien zo perfect gelijk en ingewikkeld was deze show
Hier zie je een stukje van de lasershow, werkelijk een prachtig gezicht
Hier zie je de zo beroemde schotse tartans en ruitjes stoffen; het was een heel leuk museum
Langs de Royal Mile deze toren met fraaie klok te zien Een leuk hofje
Donkere wolken boven Palace of Holyroodhouse; de officiéle residentie van de koningin. Van oorsprong het gastenverblijf van een augustijner klooster dat in 1128 werd gesticht. Het in de 15e en 16e eeuw gebouwde paleis werd in opdracht van Charles II en Victoria grondig gewijzigd. Mary, Queen of Scots, leefde hier een groot deel van haar leven. Gesloten als de koninging in residence is.

Tudorbank Lodge; ons B&B in Edinburgh

Geen opmerkingen: