30 april 2012

2011 - 23, 24 en 25 Oktober - Australië


Tanunda – Berri
Via Nurioopta rijden we richting Renmark via de Sturt Highway. Het wordt  kaler om ons heen. We maken nog een foto shot waarop in de verte de Sturt Higway loopt, bijna recht en af en toe een heuvel, zoals zovele wegen in Australië. We besluiten de Sturt higway te verlaten en gaan via Swan Reach, Berri richting Renmark. Ook hier zijn de wegen vrij recht maar een stuk rustiger, rijdt wel zo gezellig. Links van ons zien we behoorlijke stofwolken of iets dergelijks. Het blijkt een raceauto te zijn over de offroad wegen. We houden een koffiestop in Swan Reach, we blijken nog met een klein veer de Murray rivier over te moeten steken alvorens we in Swan Reach zijn. In Loxton strekken we eventjes de benen en zien een mooie kerk, een Lutherse kerk, de St. Peters Church (een Duitse lutherse kerk). In Berri stoppen we bij een camping. Het zonnetje is inmiddels gaan schijnen en het is dan gelijk behoorlijk warm, er waait een warm windje. Het weer wisselt hier ook nog best, of zou het komen omdat wij steeds van plaats wisselen?
Berri – Broken Hill
De afgelopen nacht geslapen met de raampjes open, het was warm. Vanmorgen vroeg vielen er een paar druppels maar het zonnetje is weer gaan schijnen en het is weer warm. En dan is het nog maar net 08.30u. We zijn inmiddels alweer aan week 8 begonnen, het gaat hard. We zijn op weg naar Renmark, buiten de stad is het weer ‘leeg’ , alleen bomen en struikgewas. Dan zien we plots een reuze sinaasappel; the Big Orange.
Helaas is het bedrijf gesloten, wel zien we vele sinaasappelbomen. Ondanks dat we niet overal internet hebben maken we toch elke dag een verslag. Want dan maak je je hoofd een beetje leeg, je hoeft niet bang te zijn dat je later e.e.a. vergeet, je ziet zoveel en doet veel indrukken op. Anders is na een paar dagen de harde schijf vol. Tijdens onze vakantie in Nieuw-Zeeland deden we het ook op deze manier en dat werkte prima. Het wordt een dagelijks ritueel. Zo af en toe kunnen we bij de Mac. Terecht. Piet heeft zijn fotoalbums van Picasa bijgewerkt en weer rondgestuurd, heeft iedereen weer wat te doen. Die albums van mij komen nog, ik heb wat achterstand bij het noteren van de tekst onder de foto’s, het is toch leuker om foto’s te bekijken waar wat bij staat. Tenslotte is Australië zo groot. Net voorbij Renmark zien we een oude historische brug, de nieuwe rijbanen hebben ze gewoon links en rechts van de oude brug geplaatst. We rijden Victoria weer binnen maar houden de tijd van South Australia aan, je krijgt het heen en weer van de tijd anders. We hoeven toch nog geen vliegtuig te halen, dus een half uur verschil is niet zo ernstig.
Broken Hill ligt niet in South Australia maar heeft wel de Adelaide tijd. In de auto noteer ik regelmatig wat, maak foto’s wat niet altijd lukt want tijdens het rijden is dit niet altijd eenvoudig en stoppen kan niet altijd. En noteren is wel slim, want aan het eind van de dag ben je anders alweer het nodige vergeten. Geen discipline maar enige noodzaak. De natuur blijft ook hier weer fascinerend en de ruimte. Bij Lake Cullaleraine stoppen we om wat te eten, het is een winkeltje, benzinepomp en meer niet. In Mildura vragen we bij de info naar de Walls of China, deze zandformaties zijn alleen te bereiken met een 4WD en die hebben wij nog niet dus dat gaat niet lukken. We besluiten dan maar door te rijden naar Broken Hill, het is nog vroeg om de langere afstand af te leggen. Eens kijken hoe dat bevalt.
Broken Hill – Broken Hill
We hebben voor 2 nachtjes de camping besproken zodat we vandaag op het gemak het e.e.a. in Broken Hill kunnen bezoeken. We zijn eerst naar de Living Dessert en de Sculptures geweest. De Living Dessert is een park, daar mag je met de camper doorrijden. Het is echt het begin van de out back. We maken eerst een wandeling. We hebben trouwens vanmorgen vroeg ook al een kleine wandeling gemaakt vanaf de camping. Het is een indrukwekkende omgeving bij de Living Dessert, mooie natuur maar geen huis of wat dan ook te zien. De natuur is ontzettend weids en uitgestrekt. Het is moeilijk om dat in woorden uit te drukken of vast te leggen op film of foto. Ook hier hebben we kangoeroes in het wild gezien. En zij zagen ons, hielden ons duidelijk in de gaten maar gingen weer rustig verder met grazen. Als je zelf rustig en stil bent, kan je ze goed bekijken. Na de wandeling met de camper naar de sculptures, dat is in hetzelfde park. Mooie natuur weer en wat smallere wegen. Het laatste stuk is erg smalletjes en je mag maar 10km rijden! De sculptures zijn gemaakt door een groep kunstenaars, in 1990 op een woestijnheuvel buiten Broken Hill. De beelden zijn gemaakt uit zandsteen. Het zijn aparte beelden, je moet er van houden. Bij de beelden stond wel uitleg maar dan nog moet je het er wel in zien. Het was wel de moeite waard om te zien. En het uitzicht was prachtig, in de verte zag je Broken Hill. Hierna zijn we terug gereden, het steile hellinkje weer af, maar dat ging zonder problemen. (goeie chauffeur). We dachten hier wat te eten maar er was geen restaurant of zo. In de out back is men heel afhankelijk van de Royal Flying Doctor Service. Anders is men daar verstoken van medische zorg. En wij maar klagen dat de ambulance binnen 5 minuten ter plekke moet zijn! Hier zit men achter de radio met de dokter en afhankelijk van de ernst van de situatie wordt je met vliegtuig naar het ziekenhuis gebracht, ook houden ze in de Outback poliklinisch spreekuur. En we hebben een kleine rondleiding gehad, een film gezien en de hangar.
In Nederland kennen we allemaal de tv serie de Flying Doctors nog wel. Terug daarna naar Broken Hill en eerst een hapje gegeten. We hebben nog een wandeling gemaakt door het centrum van Broken Hill. Het centrum heeft een aantal mooie gebouwen. Tenslotte weer terug naar de camping. We hebben gisteravond trouwens een stevig onweersbuitje gehad. Vanmorgen vroeg was het nog frisjes maar in de loop van de dag kwam het zonnetje weer en was het zo warm, 28graden. Na het eten hebben we de laptop gepakt en zijn lopend naar de Mac.Donalds gegaan. Hier hebben we onder het genot van koffie en milkshake de verslagen zitten versturen.

Geen opmerkingen: