30 april 2012

2011 - 26, 27 en 28 Oktober - Australië

Broken Hill – Peterborough(S.A.)
We zagen trouwens dinsdagavond op het nieuws dat er een behoorlijke brand was geweest in de Blue Mountains Daar zijn we onlangs nog geweest. We gaan vandaag via de Barrier Highway richting Peterborough, we hebben het plan om naar Yorktown Peninsula te gaan. Ook langs de Barrier Highway buiten Broken Hill is het kaal, alleen begroeiing laag op de grond. In de verte heuvels waarop enkele bomen staan. Dat maakt toch wel indruk moet ik zeggen. Zowel ruimte, geen enkele bebouwing. In de Thakaringo Hills weer een lange, rechte weg tot aan de horizon. We komen regelmatig bordjes tegen waarop een kreek vermeld staat, maar de kreken staan allemaal kurkdroog. De weg loopt grotendeels evenwijdig aan het spoor. We zien geen trein, wel iets wat op een auto lijkt met het onderstel van een trein want hij rijdt daadwerkelijk op de spoorlijn, een raar gezicht. Wel getracht te fotograferen maar hij is lichtelijk bewogen, sommige dingen gaan zo snel. Dan ineens, vlak langs de weg, een emoe, Piet op de remmen maar de emoe rent de weg over. Heb nog wel een foto kunnen maken.
En gelukkig zat er een vrachtwagen op geruime afstand achter ons, deze kon ons goed inhalen zonder problemen maar je schrikt wel een beetje. De weg is bijna leeg en met zoiets zit er ineens een vrachtwagen vlakbij. De emoe was gauw verdwenen. Je moet wel de oogjes op de weg houden, dat geldt voor de chauffeur maar ook voor de bijrijder, deze maakt als het kan, regelmatig een foto. Er komt weer meer begroeiing, struiken en bomen. We hebben inmiddels al diverse emoes gezien maar het is niet doenlijk ze goed te fotograferen want als je ze ziet zijn ze alweer voorbij. Maar bijzonder is het wel. En dan is alles weer kaal, verder niets. Bij Yunta veranderd het landschap weer enigszins. Meer bergen, weliswaar kaal, ver voor ons. Overigens hebben we de Australische vliegen al gehad. Dit zijn hardnekkige beestjes, ze zitten op je gezicht. Af en toe komen we plaatsjes tegen die niet groter zijn dan een benzinepomp, takeway en een pub, het lijkt wel uitgestorven. Maar er stoppen wel regelmatig mensen. Bij Oodla Wirra, het plaatsje zelf missen we maar hier staat een controle op fruitvliegjes. We mogen geen fruit invoeren vanuit New South Wales naar South Australië; helaas hebben wij nog 1 sinaasappel bij ons en die moeten we inleveren. Voor hetzelfde geldt krijg je een boete want bij dit soort controles kunnen ze streng zijn. De Barrier Highway lijkt wat natuur betreft nog leger en uitgestrekter te zijn dan we tot nu toe hebben gezien. En het is heel indrukwekkend om te zien en doorheen te rijden. Vlak voor Peterborough zien we een camping aangegeven, we rijden het plaatsje binnen en net buiten het centrum vinden we een camping. Niet duur en netjes. We hebben uitzicht op de weidse natuur. Later gaan we nog het plaatsje in, maken de nodige foto’s, er is best e.e.a. te bezoeken, een leuk plaatsje.
Peterborough (S.A.) – Port Piri
Vanmorgen eerst naar het Steam Railwaystation, eens kijken wat dat precies was. We kwamen binnen en werden allervriendelijkst ontvangen. We konden gelijk met een rondleiding mee. Er staat heel veel aan stoomlocomotieven en soortgelijk materiaal. Het is in de 2e wereldoorlog een belangrijke spoorverbinding geweest. Hebben ook een ingenieus systeem ontwikkeld om de loc’s binnen te loodsen voor onderhoud. De man die de rondleiding verzorgde vertelde heel leuk en enthousiast en heel veel! Er was nog een Australisch echtpaar; heel vriendelijk en zij maakte ook direct een praatje. De rondleiding duurde alles bij elkaar een goede 2,5u. Er staat in het boekje van Capitool niets over vermeld maar het is zeer de moeite waard om te bezoeken. Hierna zijn we op het gemak richting Port Piri, via Jamestown, gereden. Buiten Peterborough wordt het heuvelachtiger, we zien meer schapen maar het is een open vlakte. Denk aan b.v. vanuit Nederland via Duitsland naar Oostenrijk zonder al te veel bebouwing en wegen; dan krijg je een klein idee hoe het er hier uitziet. In Jamestown eten we een hapje en vervolgen onze weg. Het is vandaag rond de 30 graden.
Port Piri – Moonta Bay
In Port Peri eerst nog wat foto’s gemaakt van het spoorwegmuseum, het voormalige Customs House (douanekantoor) en het Old Police Building. Verder stond ook hier een grote graanfabriek van Vitera. Ongelooflijk groot. Ernaast stond een fabriek van loodsmelterij. Terwijl we stonden te kijken kwam er een groot transport aan; er werden twee kleine pijpjes binnengereden! Gewoon door de stad met begeleiding van 2 auto’s 1 voor en 1 achter. Hierna weer verder gereden richting Broughton en Moonta Bay(York Peninsula).
Onderweg zie je veel tarwe en gerst. Ongelooflijk grote gebieden. We houden ons bij tijd en wijle aan het geplande schema van Dhr. S. van Wereld Contact maar zo af en toe wijken we er ook van af. We zijn anders veel te vroeg in Adelaide vandaar het uitstapje naar Yorke Peninsula. In Port Broughton drinken we koffie en spreken een Australisch echtpaar wat uit Melbourne komt. Zij rijden langs de kust en vertellen o.a. dat de vis hier zo lekker is, deze is in Melbourne niet te eten. Ze maken ook een vriendelijk praatje maar dat geldt vrijwel voor elke Australiër die we tegenkomen, ze zijn heel vriendelijk en open. Ze vertellen verder dat het in Alice Springs erg heet kan zijn, een stuk warmer dan hier (30 graden hier). En dan is het nog maar lente. We zijn benieuwd. We maken nog een wandelingetje en zien op sommige openbare gebouwen duidelijk dat dit een vissersplaatsje is. We rijden rustig verder naar Wallaroo. Wandelen hier weer even en gaan dan naar Kadina. Hier doen we een paar boodschappen en eten gelijk een boterhammetje. We rijden verder richting Moonta. Inmiddels is het gaan regenen, een forse bui maar gelukkig duurt het niet lang. We zien hier een bordje met caravan en rijden er naar toe, de camping is gelegen in Moonta Bay en ligt fraai aan de Spencer Golf. We hebben een schitterend uitzicht over de Golf. We zijn er al lekker vroeg en drinken buiten koffie. Piet gaat met internet aan de slag en dat werkt nog goed ook. Wallaroo, Moonta en Kadina zijn ook wel bekend als Little Cornwall en om de kopermijnen. Volgens de eigenaar van de camping ligt vlak naast de camping een heerlijk restaurant  waar we vanavond maar eens gaan kijken. En eten natuurlijk!

Geen opmerkingen: